Wat is een pneumatische cilinder en hoe werkt het?

Een pneumatische aandrijving oftewel een pneumatische cilinder wordt gebruikt in industriële uitvoeringen door kracht te geven aan diverse geautomatiseerde systemen zoals naderingssensoren en machines. In dit artikel wordt besproken hoe de cilinders werken en waar je terecht kan voor eventuele vragen die je nog hebt na het lezen van dit artikel. 

De werking van de diverse cilinder soorten

Naast pneumatische aandrijvingen zijn ook actuators een manier om precieze en roterende bewegingen te verkrijgen samen met kracht, hiervoor gebruiken ze perslucht. De omgeving waar het gebruik wordt kan verschillend zijn qua temperatuur, maar dat is geen probleem, ze zijn namelijk te gebruiken ook in extreme temperaturen. Een enkelvoudige actuator of pneumatische cilinder wordt bediend met een knop, als deze wordt ingedrukt dan gaat de lucht naar buiten vanuit de zuigerstang. Er wordt gebruik gemaakt van een poort, daar komt de lucht binnen, maar ook ook de zuiger duwt daar de lucht weer uit. Door een veer wordt ze zuiger teruggebracht naar de startpositie. Daar en tegen is er ook een dubbelwerkende actuator of pneumatische cilinder, deze hebben twee poorten. In de ene poort wordt de lucht eruit geduwd en via de andere poort komt die binnen. De pneumatische cilinder met een poort verbruikt minder energie dan die met twee poorten. Hoe groter het systeem hoe meer energie er nodig is. 

Meer informatie nodig?

Als je meer informatie nodig hebt dan kan je terecht bij Festo. Het serviceteam staat op werkdagen van 8:00 tot 17:30 uur voor je klaar!

Geef een reactie