Waar moet je op letten als je zakelijk geld wilt lenen

Op het moment dat je besluit om zakelijk geld lenen dan zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Je zal om te beginnen moeten beslissen wat voor soort lening je wilt. Wil je een krediet afsluiten, rood staan of een zakelijke lening met een vaste looptijd afsluiten? Ook wisselen de rente en voorwaarden sterk per kredietverstrekker. Ook wisselt de looptijd per zakelijke lening sterk. Tevens stellen veel kredietverstrekkers nog bepaalde voorwaarden aan je bedrijf qua kredietwaardigheid. De basisvoorwaarden zijn in principe altijd dat je bedrijf langer dan een jaar draait en je een jaaromzet hebt van minimaal 50.000 euro. Dit is om te zorgen dat je kan aantonen dat je iedere maand voldoende geld hebt om je gekozen lening af te betalen. Sommige kredietaanbieders hanteren makkelijkere voorwaarden.

De verschillende soorten zakelijke leningen die het meest voorkomen

Er zijn meerdere varianten van zakelijke leningen waar je uit kan kiezen. Een normale zakelijke lening kan je voor meerdere zaken gebruiken zoals de financiering van inventaris of werkkapitaal, een bedrijfsovername of verbouwing. Online kan je een normale zakelijke lening vaak tot een bedrag van een miljoen euro afsluiten. Bij banken begint het minimumbedrag vaak pas bij een miljoen euro en de looptijd varieert tussen de een en vijf jaar in totaal. Veel midden en klein bedrijven komen niet in aanmerking voor deze leningen en zoeken daarom andere mogelijkheden of kiezen voor een kredietbemiddelaar. De rente bedraagt meestal tussen de 1,5 procent en 8,9 procent. Een rekening courant of zakelijk krediet is te vergelijken met rood staan op je persoonlijke bankrekening. Je neemt het geld op wanneer je het nodig hebt en lost dit uiteindelijk af door een maandelijkse betaling. Het wordt vooral voor werkkapitaal gebruikt. De bedragen variëren tussen de 10.000 euro en twee miljoen. De rente ligt tussen de 4 en 25,2 procent.

Andere soorten zakelijke leningen

Een van de minder voorkomende manieren van zakelijk geld lenen is factoring. Op dat krijg je een uitgeschreven factuur per direct uitbetaald. Er wordt een klein bedrag van het bedrag ingehouden om de kosten van het factoringsbedrijf te dekken die je factuur opkoopt. De rente ligt tussen de 12 en 48 procent. Lease wordt vaak gebruikt om bedrijfsmiddelen of zakelijke auto’s aan te schaffen. De bedragen lopen op tot twee miljoen euro en de rente ligt tussen de 4,5 en 8,5 procent. Hopelijk heb je iets aan deze gegevens en heb je een beetje een beeld kunnnen vormen bij alle rentepercentages. Zo weet je precies waar je aan toe bent op het moment dat je zelf ook eens een zakelijke lening afsluiten wil! 

Geef een reactie