Verslaving op de werkvloer?

Hangt er een gespannen sfeer op het werk en heb je het vermoede dat een directe of indirecte collega verslaafd is? Praat hierover en laat het niet gaan, jij staat nu in de positie om iemand te helpen. Jij kan helpen om zijn of haar leven weer op de reels te krijgen.

Wat is verslaving eigenlijk?

Verslaving is een ziekte en wanneer je verslaafd bent kan je niet meer zonder. Er bestaan ook nog eens vele verschillende varianten, bijvoorbeeld cocaïneverslaving. Bij drugsverslaving kan je fysieke verschijnselen zien, zoals een rode neus of ogen en een slechte verzorging. Daarbij komen relaties met collega’s en eventuele klanten onder druk. De werknemer is humeurig en snel geïrriteerd. Of er sprake is van verslaving bij jou collega is lastig te bepalen. Maar wanneer jij het vermoede hebt dat een college verslaafd is moet je het gesprek aangaan. Of vertel je het jouw leidinggevende. Zeker is dat het bespreekbaar gemaakt moet worden.

Het gesprek aangaan

Het gesprek aangaan is een moeilijke stap voor zowel jou als je collega! Maar zorg er in ieder geval voor dat jouw leven niet bepaald gaat worden door het gedrag van de verslaafde collega. Probeer het rustig te brengen en vertel wat je vermoedt. Probeer dit zo veel mogelijk te onderbouwen door feiten en voorbeelden te geven. De verslaafde zal het niet snel toegeven, zonder erkenning kan je helaas vrij weinig doen. Blijf he gesprek aangaan en heb geduld.

Hulp

Ben jij een werknemer die weet dat een collega verslaafd is? Een afkickkliniek helpt mensen om van verslaving af te komen. Het is een grote stap, maar uiteindelijk help je er veel partijen mee. Wat denk je van de werkvloer, familiesituatie en om niet te vergeten de verslaafde zijn eigen leven!

Geef een reactie