Hoe Business Intelligence de rol van de Finance Manager gaat veranderen in de toekomst

Wat is business intellingence? Business intelligence staat voor het verzamelen van gegevens binnen de eigen handelsactiviteit. Het kan omschreven worden als het proces van gegevens omzetten in informatie.

Er zijn 3 redenen waarom bedrijven business intellingence toepassen binnen de organisatie:

Betere beslissingen

Identificeren groeianalyse

Kosten besparen

De rol van de finance manager en financial controller verandert

Uit onderzoek naar IT-trends van Gartner blijkt dat data keer op keer het belangrijkste woord is onder businessmensen. Finance heeft de taak in die berg data te zoeken naar wat belangrijke gegevens zijn in bepaalde processen. Daarnaast heeft deze afdeling een sleutelrol in strategische planning en forecasting. Zoals geschetst kost dit veel tijd als dit handmatig gedaan moet worden. Daarnaast is dit is ook nog eens foutgevoelig. Door deze processen te automatiseren. Wordt er inzicht en overzicht geschept en wordt grote tijdsbesparing behaald.

Welke stappen jouw organisatie moet zetten?

BI stelt je namelijk in staat de juiste data uit bronnen te halen. En dat allemaal geautomatiseerd. Dit betekent dat je als Financemanager of -medewerker niet zelf meer op zoek hoeft te gaan naar de juiste data om deze vervolgens handmatig vast te leggen. BI helpt je bij het creëren van rapporten. Rapporten met data uit het verleden, het heden en de toekomst.

BI zorgt er dus voor dat je analyses en rapportages steeds sneller, makkelijker en accuraat kunt uitvoeren. Grof gezegd: meer doen in minder tijd. De tijd die daardoor overblijft kun je dan stoppen in zaken als het verder standaardiseren van de infrastructuur van de data-analyse of het optimaliseren van de omzet en het verlagen van de kosten. Met behulp van data-analyses kunnen financials namelijk inzichten krijgen in klanten, producten en zelfs de eigen medewerkers. Wie zijn je meest winstgevende klanten? Waar zitten die en wat is hun aankoopgedrag? Met predictive analytics  heb je als Finance Manager inzicht in deze zaken en kun je daar je beleid op afstemmen. Verder blijft er extra tijd over om nieuwe KPI’s op te stellen, zodat niet elke keer dezelfde rapportages gedraaid worden, en is er extra tijd om financiële risico’s van nieuwe investeringen te beoordelen.