Waarom je als ondernemer een zakelijke rekening moet hebben

Als ondernemer of zzp'er kom je op een gegeven moment voor de keuze te staan of je een zakelijke rekening moet openen of niet. Het openen van een zakelijke rekening is duurder dan een privé rekening, waardoor startende ondernemers soms twijfelen of het de investering wel waard is. Maar als bedrijf ben je verplicht om een zakelijke rekening te gebruiken. Dus dan kun je beter voorbereid zijn en weten bij welke bank je deze wilt openen. Het openen van een zakelijke rekening heeft echter ook zijn voordelen. In deze blog lees je waarom. Ook geven we je de tip om eens op ZZP daily te kijken wanneer je meer over dit onderwerp wilt leren! 

Professionele uitstraling

Een zakelijke rekening geeft een professionele uitstraling. Als je facturen naar klanten stuurt, dan zet je de naam van je bedrijf op de factuur. Maar als er bij de rekening details een privé rekening opgegeven staat, dan staat dit nogal onprofessioneel. Een factuur waarop de naam van het bedrijf matcht met de naam van de rekeninghouder staat een stuk zakelijker.

Beter voor de boekhouding

Met een zakelijke rekening kun je deze koppelen aan een boekhoudpakket. Deze functionaliteit is vrijwel onmisbaar voor elke ondernemer. Deze functionaliteit brengt enorm veel voordelen met zich mee, zelfs voor de kleine zzp'er.

Geen problemen met de belasting

Het is belangrijk om privé en werk gescheiden te houden. Dit geldt ook voor de financiën. Als je je privé rekening gebruikt voor zakelijke transacties, kan het op den duur lastig worden om bij te houden welke uitgaven en inkomsten zakelijk en welke privé zijn. Dit kan de boekhouding flink in de war schoppen en hierdoor kun je uiteindelijk in problemen komen met de belastingdienst. Het is voor de belasting namelijk heel belangrijk dat zakelijke en privé uitgaven gescheiden zijn.

Wat moet je doen om een zakelijke rekening te openen?

Dit zijn een aantal van de vele voordelen van het openen van een zakelijke bankrekening. Als je van plan bent om een zakelijke rekening te openen, dan zul je je allereerst moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel, als je dit niet al gedaan hebt. Zonder KvK kun je namelijk geen zakelijke rekening openen. De bank wil namelijk het bewijs inzien dat jij daadwerkelijk een ondernemer of zzp'er bent.

De kosten van een zakelijke rekening

De kosten van een zakelijke bankrekening zijn verschillend en hangt af van de bank waarbij je de rekening opent. Het vinden van een geschikte bank kan lastig zijn, omdat er veel keuze is. Zo kun je rekeningen openen bij ING, Triodos, Knab, Rabobank en nog veel meer. Daarom is zakelijke rekeningen vergelijken handig en verstandig om van tevoren te doen. Zo weet je zeker dat je goed geinformeerd bent over de verschillende mogelijkheden en betaal je niet teveel voor je zakelijke rekening. 

Geef een reactie