incassobureau Hoofddorp

De bedrijfsbalans

Ben jij een beginnende ondernemer en heb je totaal geen verstand van financiele zaken? Dan krijg je nu een minicursus over hoe de bedrijfsbalans in elkaar zit. De balans bestaat uit twee zijden, de activa en de passiva kant. Ik zal uitleggen waar iedere zijde voor staat, en wat je eronder terug kunt vinden.

Activa

De activazijde van de balans laat zien wat jouw kapitaal is. Hiermee bedoel ik alles wat in het bezit van het bedrijf is. Dit kunnen zowel fysieke objecten zijn als conceptuele zaken zoals geld. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen vaste activa en vlottende activa. De vaste activa zijn de dingen die niet makkelijk in cash geld omgezet kunnen worden. Met makkelijk wordt binnen één jaar bedoeld. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld het bedrijfspand of bedrijfsauto’s. De vlottende activa zijn binnen een jaar in cash om te zetten. Dit is bijvoorbeeld je inventaris of debiteuren. Je inventaris zijn je goederen die je op voorraad hebt voor verkoop. Debiteuren zijn klanten die jou nog moeten betalen. Aangezien zij een schuld aan jou hebben en het geld dus in principe van jou is, valt het onder de activazijde. In principe zijn debiteuren vlottende activa, omdat ze binnen een bepaalde periode moeten betalen. Soms weigeren debiteuren echter om te betalen. In dat geval, kun je de hulp inschakelen van een incassobureau, bijvoorbeeld incassobureau Hoofddorp. Aangezien hier extra kosten aan verbonden zijn die voor de debiteur zijn, zullen ze dan wel gaan betalen. Het onderscheid tussen vaste en vlottende activa ligt dus in de liquiditeit van de zaken, hoe snel ze in cash omgezet kunnen worden.

Passiva

De passivazijde van de balans laat zien hoe je de activazijde gefinancierd hebt, dus hoe je voor je bezittingen betaald hebt. In een bedrijf, kun je dit op twee manieren doen, namelijk eigen kapitaal, of doormiddel van schuld. Dat is dus het onderscheid wat aan de passiva kant gemaakt wordt. Bovenaan staat eigen vermogen, oftewel kapitaal. Onderaan staat vreemd vermogen, oftewel schuld. Binnen vreemd vermogen heb je nog een verder onderscheid. Je hebt namelijk kortlopende schulden en langlopende schulden. Kortlopende schulden zijn bijvoorbeeld crediteuren. Crediteuren zijn het tegenovergestelde van debiteuren. Aan de crediteuren heeft jouw bedrijf namelijk zelf nog schulden die je terug moet betalen. Ook in dit geval zal dat binnen een bepaalde periode moeten. Jij bent dus eigenlijk de debiteur van jouw crediteur, net als dat jij de crediteur bent van jouw debiteur. Langlopende schulden zijn vaak leningen van de bank, of bijvoorbeeld een hypotheek.

Geef een reactie