De bedrijfsautoverzekering, waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je een verzekering voor een bedrijfsauto wil laten afsluiten dien je er altijd rekening mee te houden dat er daar iets andere voorwaarden aan verbonden zijn in vergelijking met het afsluiten van een verzekering voor een personenauto. Een bedrijfsautoverzekering is zoals de naam reeds aangeeft in ieder geval een verzekering die het mogelijk maakt om een zakelijk voertuig op de meest optimale wijze te kunnen verzekeren. Dit kan net zoals bij de gewone particuliere autoverzekering op tal van verschillende manieren gebeuren. Zou jij hier graag meer over te weten willen komen? Dan is het zonder meer de moeite waard om je even te verdiepen in de onderstaande informatie!

Welk type bedrijfsautoverzekering is voor jou de beste keuze? 

Indien je als consument op een bepaald ogenblik een autoverzekering gaat afsluiten spreekt het voor zich dat je daarbij een keuze zal moeten maken uit de verschillende mogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden. De ene autoverzekering is dan ook beslist de andere niet. De meest voordelige autoverzekering is de zogenaamde WA-verzekering. Deze valt ook af te sluiten voor zakelijke voertuigen. Je kan echter ook kiezen voor het afsluiten van één van de twee meer uitgebreide verzekeringen. Hoe dan ook, is het voor jou niet geheel duidelijk welk type bedrijfsautoverzekering nu precies de beste keuze zou kunnen zijn? Dan kan de onderstaande informatie je daarbij helpen!

Wat is de WA bedrijfsautoverzekering?

In eerste instantie is er uiteraard de WA bedrijfsautoverzekering. Dit is de enige van de drie mogelijkheden die je sowieso wettelijk verplicht dient af te sluiten. Dit is het gevolg van het feit dat de Nederlandse overheid (net als de overheden van andere Europese landen) graag wil dat elke deelnemer aan het verkeer is verzekerd tegen schade veroorzaakt door of aan derden. Dit is dan ook meteen het enige wat deze verzekering doet. Je zal dus met andere woorden op geen enkele mogelijke manier kunnen rekenen op een dekking van eigen schade. Dat is vervelend, maar je kan er wel door rekenen op een uitermate toegankelijk prijskaartje. 

De WA bedrijfsautoverzekering is de beste keuze voor ondernemingen die op zoek zijn naar een manier om hun zakelijke voertuigen zo voordelig mogelijk te laten verzekeren. Je moet je er natuurlijk wel bewust van zijn dat je hierdoor moet inleveren op vlak van dekkingen. De eigen schade die kan ontstaan aan je bedrijfsauto is met deze verzekering immers nooit verzekerd. Omwille van deze reden is het zo dat de WA-verzekering in principe niet wordt aangeraden wanneer er sprake is van een echt dure auto. Dit simpelweg omdat ze dan onvoldoende bescherming biedt. 

Welke bescherming biedt de beperkt cascoverzekering?

De bedrijfsautoverzekering die de gulden middenweg vormt tussen de WA-verzekering en de allrisk is de zogenaamde beperkt cascoverzekering. Wanneer je kiest voor het afsluiten van dit type van bedrijfsautoverzekering zal je kunnen vaststellen dat je toch op bepaalde vlakken bent verzekerd van een dekking van eigen schade. Het gaat hierbij dan echter voornamelijk om schade die ontstaat op het ogenblik dat het voertuig stil staat. Denk hierbij onder meer aan schade opgelopen door: 

  1. Een brand of een explosie;
  2. Diefstal van het voertuig;
  3. Een inbraak in het voertuig; 
  4. Schade als gevolg van natuurgeweld of storm; 

Naast bovenstaande schadegevallen kan je bij deze zakelijke autoverzekering echter ook rekenen op dekking van schade als gevolg van een aanrijding met een wild dier. Is er sprake van glasbreuk of bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit? Dan is ook dergelijke schade altijd verzekerd. 

Wanneer kies je voor de allrisk bedrijfsautoverzekering?

Last but not least is er uiteraard ook nog de allrisk bedrijfsautoverzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze de meest complete dekking biedt tegen schade aan je bedrijfsauto. Ze bevat dan ook niet alleen alle dekkingen uit de WA en de beperkt cascoverzekering. Daarnaast is het namelijk zo dat ze ook nog eens beschikt over de zogenaamde dekking voor eigen schade. Het gaat hierbij om schade die het eigen bedrijfsvoertuig heeft opgelopen tijdens een door jou veroorzaakt ongeval. Bij de voorgaande twee verzekeringen zou uitsluitend de schade aan derden zijn verzekerd. 

De dekking voor eigen schade onder de allrisk bedrijfsautoverzekering is zonder twijfel interessant te noemen. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat ze een aanzienlijke impact heeft op de kostprijs die je voor de verzekering zal moeten betalen. Niet voor niets is de allrisk bedrijfsautoverzekering de duurste optie van de drie. Omwille van deze reden wordt het altijd sterk aangeraden om grondig na te denken of de kosten opwegen tegen de baten van de verzekering of niet. 

Hoe besparen op de kosten van je bedrijfsautoverzekering?

Het spreekt voor zich dat het afsluiten van eender welke bedrijfsautoverzekering in de praktijk altijd bepaalde kosten met zich mee zal brengen. De hoogte van deze kosten zal in eerste instantie worden bepaald door het soort bedrijfsautoverzekering waarvoor je gaat kiezen. Het is echter zo dat je niet meteen met deze standaard kostprijs genoegen dient te nemen. Er bestaan dan ook in de praktijk een aantal zeer interessante mogelijkheden om de te betalen verzekeringspremie te drukken. Ben jij ook benieuwd om welke mogelijkheden het hierbij precies gaat? Je ontdekt ze hieronder! 

  1. Voer een vergelijking uit tussen de verschillende soorten bedrijfsautoverzekeringen; 
  2. Controleer welke verzekeraar je de meest interessante verzekeringspremie kan aanbieden;
  3. Tracht een eventueel eigen risico te benutten indien mogelijk; 
  4. Probeer dekkingen die je niet echt nodig hebt altijd uit te schakelen; 

Door rekening te houden met de bovenstaande bespaartips is het mogelijk om de premie tijdens het bedrijfsauto verzekeren aanzienlijk te drukken. Heel wat bedrijven houden hier geen rekening mee waardoor ze eigenlijk (veel) te veel betalen voor hun zakelijke autoverzekering. Dit bovendien ook niet zomaar één keer, maar eigenlijk elk jaar opnieuw. Dit brengt ons ook meteen bij de laatste tip van deze pagina. Het loont namelijk altijd de moeite om te overwegen om minstens één keer per jaar (bij voorkeur richting het jaareinde) een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende bedrijfsautoverzekeringen op de markt. Enkel en alleen op die manier zal je namelijk op elk ogenblik verzekerd zijn van de meest interessante polisvoorwaarden voor jouw zakelijke autoverzekering.

Geef een reactie